Neljas nädala nopped Eesti digiriigi tulevikust

 Seekord sai koostatud SWOT analüüs Eesti Digiühiskonna arengukava 2030 põhjal

 

Tugevused:

Esimese tugevusena võib välja tuua, selle et arengukava on riigiasutuse poolt algatatud ja toetub riigi ressurssidele, mis omakorda tähendab, et riik toetab aktiivselt digiühiskonna arengut.  

Teise tugevusena võib välja tuua, et programm on pika ja paindliku ajakavaga, mida  vajadusel kohandatakse vastavalt muutuvale digitaalsele keskkonnale. 

Kolmandaks, Eesti on digiriigi arendamisel väga kogenud, olles maailmas eesrindlik oma digitaalse ühiskonna poolest.

Neljandaks, küberturvalisuse aspekte on argengukavasse piisavalt sisse viidud, mis tähendab, et pööratakse suurt tähelepanu küberturvalisusele arengukava rakendades.

 

Nõrkused:

Esimese nõrkusena võiks välja tuua, et erinevate riigiasutuste ja lisaks erasekori vahel on vaja koostööd teha, mis vajab pidevalt planerimist ja kordineerimist, et kõik osapooled oleksid rahul. 

Teise nõrkusena võiks välja tuua IT-spetsialistide puuduse, kes seda rakendama hakkavad. Kuna oleme kiirelt arenevas digiühiskonnas, kus kogenud IT-spetsialiste läheb rohkem vaja kui peale tuleb ja erasektori IT palgad on suuremad kui riigi IT omas, võib vajalik tööliste ressurss puudu jääda. 

Kolmandaks, digioskamatus, ehk digilõhe. Selle all pean silmas just maapirkondasi, kuhu teenus viiakse, peab ka aktiivselt kasutajaid koolitama. 

Neljandaks, määramatus rahaliste ressursside näol. Hetkeline turuolukord on väga ebastabiilne ja kui tekib majanduslangus, siis ei pruugi riigil ressursse olla, et projekti elus hoida.


Võimalused:

Esiteks, roheline ehk keskkonnasäästlik lähenemine aitab uute innovaatiliste lahenduste leidmisele kaasa, mis toetab jätkusuutlikust ka tulevastele põlvedele.

Teiseks, digitaalsete oskuste juurutamine hariduses aitavad vähendata digilõhet elanikkonna vahel.

Kolmandaks, rahvusvaheline koostöö tänu Eesti eeskujulikule digiriigile annab võimalusi nii riigi kui ka eraettevõtetel uusi rahvusvahelisi partnerlussuhteid luua.


Ohud:

Esiteks, kui majandusolukord on ebasoodne seoses ümbritsevate ohtudega, võib ilma riikliku rahastuseta tekkida mahajäämus tehnoloogilises innovatsioonis, võrreldes välisriikidega.

Teiseks, kui elanikkonna digilõhe süveneb, siis võib tekkida ebavõrsdsus sotsiaalset ja majanduslikku aspekti silmas pidades.

Kolmandaks, küberturvalisus võib ka ohuallikas olla, sest ka see areneb koos tehnoloogiaga.

 

 

 Lõpetuseks DALL-E pilt prompt'ga:

 "Create an artistic representation of a SWOT analysis for the Estonian digital government."



 Allikas:

 https://www.mkm.ee/digiriik-ja-uhenduvus/digiuhiskonna-arengukava-2030

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Esimese nädala nopped IT-ajaloost

Seitsmes nädal, Naatan Nohiku tarkvaralitsentsid

Üheksas nädal, kaks head, aga samas erinevat IT-juhti