Seitsmes nädal, Naatan Nohiku tarkvaralitsentsid

Naatan Nohiku tarkvaraprojekti seiklused

Kui Naatan Nohik, tarkvaravõlur programmeerimise imemaalt, uue kõiki arukamaks tegeva tarkvaralise loitsu välja mõtleb, on ta omadega dilemma ees. Nimelt peab ta leidma viisi, kuidas oma digiloomus programmerimise imemaal teistele saadavaks teha. Selle jaoks peab ta tegelema kolme erineva võimalusega: EULA ärivaraline litsentsi, GNU General Public License'i ja BSD litsents'i, et mõista paremini, kuidas oma tarkvaralist nõidust maailmale jagada.


EULA ärivaraline draakon

Esimesene viskab Naatanile silma EULA ärivaralise litsentsi draakon, kes lubab tema tarkvaralist nõidust valvata nagu draakon Smaug valvas pöialpoiste kulda, piirates rangelt selle  kopeerimist, muutmist või jagamist, pakkudes samal ajal kullakangide eest uuendusi ja tuge. Naatanile tundus see mõte põnevana, kuid ta kartis jääda oma uue nõidusega üksinda nagu Gollum oma precious sõrmusega ning tänu sellele kogukonnast eemale jääda. Seega otsustas ta hobbit'i vaiksel sammul sealt minema hiilida.


GPL vabaduse agoora

Peale EULA lummusest pääsemisest satub Naatan GNU General Public License'i vabaduse agoorale, kus kuulatakse kõikide mõtteid ja ideid, et koos ühiskonda paremaks muuta, nagu vanas Kreekas ikka kombeks oli. See on koht, kus copyleft-klausel on demokraatlikus seaduses sees, mis tagab, et tarkvaraline loits on alati vaba ning sellest tulenevad uued loitsud peavad olema sama klausliga vabad. Naatanile muidugi see idee meeldib, aga ta kardab, et oma loitsu sealse litsentsiseadusega ära sidudes, ei jõua see kõikide noorte ja vanade tarkvaravõlurite võlukotti, sest see kannab kaasas copyleft klauslit, mida kõik ei soovi Naatani tarkvaralist loitsu edasi arendades enda võlukoti sisse saada. Seega otsustab Naatan veel edasi otsida, kas on veel mõni võimalus oma tarkvaralise loitsu litsentseerimiseks.


BSD litsentsi metsahaldjas

Lõpuks satub Naatan käänulisele metsateele, kus ta kohtub BSD litsentsi haldjaga, kes räägib Naatanile tema loodud tarkvaralise loitsu võimalikust tulevikust, kui ta selle BSD haldjale loovutaks. Niimoodi leviks tema tarkvara loits üle kogu maa nagu omal ajal Lutheri teesid, mis lõpuks risiusku muutsid. Naatani tarkavara loitsust loodud uued loitsud ajaks maailmas korda imepäraseid tegusi, andes võlumaa inimkonnale uued arengusuunad ja teadmised, nii avatud kui ka suletud suuga loitsukottides. Naatan ei peaks muretsema isegi tagajärgede pärast sest tarkvara loitsu tuleks võtta sellisena nagu ta on. Muidugi oleks selle juures üks suur AGA! Nimelt ei oleks sellel edaspidi alati Naatani nime juures ja mõned kuningad võivad sellest arendatud uute loitsudega suuri kasumeid teenida. Naatan mõtleb, et kui tema tarkvara loitsust oleks nii palju inimkonnale kasu, ei ole tähtis kogu au endale saada ning ta teab, et kui ta suudab nii hea tarkvara loitsu luua, on ta kindasti valmis ka palju paremat tarkvaralist loitsu arendama ning läbi teadliku valiku otsustab oma tarkvaralise loitsu BSD haldjale ära anda.


Lõpetuseks illustreeriv pilt DALL-E poolt prompt'ga:

"Nathan is on a quest of finding a software license in a magical software development land."





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Esimese nädala nopped IT-ajaloost

Üheksas nädal, kaks head, aga samas erinevat IT-juhti