Kümnes nädal, Eben Mogleni ennustused ja reaalsus


Tagasivaade Eben Mogleni Visionäärsele Artiklile

Kui Eben Moglen kirjutas oma artikli "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright", pakkus ta välja põnevaid mõtteid vaba tarkvara tulevikust. Nüüd on võimalus vaadata kui täppi läksid tema 20 aastat tagasi tehtud ensustused

Tasuta ja Avatud Lähtekoodiga Tarkvara (FOSS)

Moglen ennustas, et tasuta tarkvara saavutab olulise rolli tarkvaraarenduses, muutes sellega tehnoloogia maailma. Täna võib tõdeda, et avatud lähtekoodiga tarkvara, nagu Linux ja Apache, on tõepoolest muutunud enam kasutatavaks tehnoloogias. Enamik interneti servereid jookseb linuxi peal ning android on enda alla vallutanud mobiili operatsioonisüsteemide turu.

Autoriõigus ja Loomeinimeste Kaitse

Mogleni arvates pidanuks autorikaitse muutuma iganenuks, piirama loovust ja olema asendatud uute digitaalse ühiskonna mudelitega. Reaalsus on hetkel midagi muud. Autoriõigus küll kohanes digiajastuga, kuid jätkuvalt kaitseb loomeinimeste huve, olles uuendatud vastavalt uute tehnoloogiliste ja majanduslike tingimustega. Voogedastusteenused nagu Spotify ja Netflix on näited, kuidas loomeinimesed ja ettevõtted on suutnud leida tasakaalu iuuendusliku liikumise ja autoriõiguste vahel.

Muusika- ja Meedia

Mogleni hinnangul oli muusikatööstus kokkuvarisemise äärel, kuna digitaalne levitamine muudab vahendajad tarbetuks. Tegelikkuses on muusikatööstus leidnud hoopis uusi võimalusi ellujäämiseks ja arenguks. Voogedastusteenused on muusika tarbimise peamiseks viisiks, võimaldades artistidel ja plaadifirmadel saada kasumit uutest allikates.

Anarhism ja Digitaalne Ühiskond

Kuigi Internet on tõesti võimaldanud informatsiooni vabamat voolu ja toetanud teadmiste demokratiseerimist, on tehnoloogiginandid nagu Google, Amazon ja Facebook omandanud tohutu mõjuvõimu, mis on loonud uusi vorme digitaalsest kontrollist ja monopolist kaubeldes tänapäeval õhe täitsama valuuta, informatsiooniga. See ei ole küll päris Mogleni visioon anarhismist, kus kõik ressursid on vabalt jagatud ja kontrollimata.

DALL-E poolt pilt kah prompt'ga: "Draw me how people imagined the future of technology in the 1999's"






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Esimese nädala nopped IT-ajaloost

Seitsmes nädal, Naatan Nohiku tarkvaralitsentsid

Üheksas nädal, kaks head, aga samas erinevat IT-juhti