Kaheksas nädal, IT kõrgharidusest koolituseni

TalTech-i bakalaureuse kõrgharidus

Tallinna Tehnikaülikool esindab kõige paremini klassikalist kõrgharidust, pakkudes sügavat teoreetilist alust ja laiapõhjalist teadmistebaasi. TalTechi lõpetanud IT valdkonna töötajad on hinnatud oma teoreetiliste teadmiste, analüüsivõime ja suutlikkusega kohaneda väljakutsetega. Neid eelistatakse tihti riiklikes ettevõtetes või haridusasutustes, kus sügavamad erialased teadmised on kriitilise tähtsusega. Taltechi bakalaureuse kraad on parim valik juhul, kui soovitakse saada sügavamaid teadmisi IT-s ning teada, mis toimub "jänese urus" ehk abstraktsiooni sügavamtel tasemetel. Tänu kõrgharidusdiplomile on kõrgematele ametipositsioonidele saamise võimalus suurem, kui muu haridustasemega. 


IT kutsetunnistusega kutsekoolid

Rakendus- ja kutsekõrgkoolid, nagu näiteks IT-tasemega kutseõppekeskused ja tehnikumid, keskenduvad praktilisematele oskustele ja valmistavad õpilasi ette otse tööjõuturule sisenemiseks. Neid õppekavasid  iseloomustab suur praktilise õppe osa, tegeletakse pigem kõrgema taseme programmeerimiskeeltega.  Keskendutakse tehnilisele väljaõppele ja tööstusharuga seotud reaalsetele probleemide lahendamisele. Lõpetajad on sageli väga osavad spetsiifilistes tehnilistes ülesannetes ja nende oskusi hinnatakse kõrgelt startupides, väikestes ja keskmise suurusega ettevõtetes või spetsiifilistes IT-ettevõtetes, kus on vaja kohest praktilist panust nooremarendajana. Kutseharidus sobib neile, kes soovivad kiirelt tööturule siseneda ja siis vajadusel edasi kõrgkooli minna või mõne koolitusega oma erialaseid teadmisi täiendada.


MS ja Cisco sertifikaadid ja kutsetunnistused

MS või Cisco erialased sertifikaadid, annavad süvendatud teadmisi konkreetses valdkonnas või tehnoloogias. Need on eriti väärtuslikud pidevas arengus oleval IT-tööturul, kus tarkvara arendamise vahendid arenevad kiiresti ja on vaja tõestada oma oskusi uusimate tööriistade ja süsteemide alal. Sertifikaadid näitavad pühendumust elukestvale õppele ja võimet püsida tehnoloogiliste uuendustega kursis. Need on ideaalsed spetsialistid, kes soovivad tõsta oma konkurentsivõimet, spetsialiseeruda või saada edutamist tehniliselt nõudlikesse rollidesse. MS ja Cisco sertifikaadid sobivad neile, kellel on juba kutse- või kõrgharidus juba olemas ja soovivad spetsialiseeruda või kandideerida antud valdkonna ametitele. Sertifikaadi omamine annab tööandjale kindluse, et töölistel on oma pädevused antud valdkonnas töestatud.


KoodJõhvi, uus tulemine koolitustasandil

Lisaks eelnevale tahaks siia nimistusse juurde lisada KoodJõhvi koodikooli, kuna see esindab uut paradigmat IT-hariduses, pakkudes intensiivset, projektipõhist õppekava, mis keskendub praktikale ja reaalsetele tööülesannetele. Erinevalt traditsioonilisest akadeemilisest haridusest või kutsekoolide pakutavast, on KoodJõhvi suunatud otsestele oskustele, mida tööstus praegu nõuab, pakkudes samas paindlikku õppevormi. See lähenemine on eriti atraktiivne neile, kes soovivad kiiresti siseneda IT-tööturule, vältides traditsioonilise haridustee pikemat aja- ja ressursikulu.


Illustreeriv pilt DALL-E poolt prompt'ga:

"Nathan is going to learn IT and has to choose between a university, a vocational school, or certification courses."




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Esimese nädala nopped IT-ajaloost

Seitsmes nädal, Naatan Nohiku tarkvaralitsentsid

Üheksas nädal, kaks head, aga samas erinevat IT-juhti